initiatielessen aan de longe

Paardrijden is moeilijker dan het lijkt! Je moet een goede balans ontwikkelen, zodat je stevig in het zadel of op de rug van je paard kan blijven zitten in stap, draf, galop of als je paard een onverwachte beweging maakt. Je moet leren een onafhankelijke zit te ontwikkelen zodat je teugelhulpen, je beenhulpen en je zithulpen elk los van elkaar kunnen gebruikt worden om jouw rijdier te besturen. Dit vergt enige oefening en tijd. Om dit in het beginstadium zo veilig mogelijk te laten verlopen, begint elke beginnende ruiter, zowel jong als oud, bij ons aan het rijproces met een instructeur die uw leerpaard aan de longe (de lange lijn) bestuurt in een grote cirkel en vanop de grond de commando's aan het paard doorgeeft. Hierdoor hoeft de beginnende ruiter het paard niet zelf te besturen of onder controle te houden en kan hij/zij zich volledig richten op het leren in balans zitten te paard in stap, draf en galop. 

De ruiter leert op een aangename, speelse en ontspannen manier zijn/haar balans te ontwikkelen zonder steun te zoeken door het vasthouden van het zadel of aan de teugels, waardoor het paard ongehoorde pijnlijke rukken in de mond krijgt - want bij Stal Sunkawakan zorgen wij voor uw welzijn als wel voor het welzijn van onze leerpaarden en ook uw eigen paard! Diervriendelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel! 

Samengevat:

  • Iedere ruiter die bij Stal Sunkawakan leert paardrijden, start in de initiatieles - ook al reed u al eerder ergens anders. Dit is om uw balans aan te leren of uw balans te verbeteren en te observeren waar u staat in uw leerproces. Dit kan gaan van 1 initiatieles tot 10 initiatielessen, naargelang hoe snel u uw balans en de ruiterhulpen onder de knie hebt. U hoeft zich niet te schamen, we hebben allemaal aan het begin gestaan en de snelheid waarmee u uw balans vindt, is van heel wat factoren afhankelijk.
  • In de initiatieles leert u ook het paard in en uit de stal begeleiden, opzadelen en afzadelen, vachtverzorging.
  • Initiatielessen zijn er voor kinderen vanaf 6 jaar. Ook volwassenen kunnen altijd leren paardrijden. Er wordt immers rekening gehouden met uw leeftijd, uw al dan niet paardrijervaring, eventuele handicaps enz. Max gewicht is 90 kg. 
  • Initiatielessen zijn dus aan de longe en altijd met 1 ruiter en 1 instructeur. U wordt dus altijd INDIVIDUEEL begeleidt. Dit is veilig en hierbij kunnen we de onverdeelde aandacht geven. Vallen kan echter altijd, daarom is een rijhelm ALTIJD verplicht (er zijn rijhelmen voorzien, als u er zelf nog geen heeft) en een valvest is aan te raden.
  • In de initiatieles wordt het volgende aangeleerd: balans, onafhankelijke zit, de rijhulpen om het paard te leren besturen, de gangen stap, draf en galop indien de ruiter zich hier klaar voor voelt (in samenspraak met de instructeur) - al wordt er vaak gekozen om dit aan te leren als de ruiter het rijden al wat langer onder de knie heeft.
  • Voor het aanleren van de galop, kan gekozen worden voor een latere initiatieles, waarbij de ruiter het galopperen aanleert aan de longe, nadat hij/zij hier klaar voor is,  na bvb een aantal maanden zelfstandig rijden in onze kleine groepslessen.
  • Initiatielessen zijn ook aan te raden bij ruiters die bvb een val hebben gemaakt en hierdoor onzeker of angstig zijn geworden. Op deze manier kan het paardrijden hervat worden door het veilig en rustig opbouwen van het paardrijden aan de longe.  Hierbij wordt er veel aandacht besteed aan een goede, stevige zit en het terugkeren van de zelfzekerheid.