TRAINING - GRONDWERK - PAARDENTAAL

Alles begint bij de basis. Voor je op een paard gaat zitten, moet je eerst beginnen bij het omgaan met het paard en dat begint het ogenblik je naar het paard toe gaat en het ophaalt om te berijden. Hoe ga je om met een dier dat je uit de stal of weide moet halen, hoe moet je je rijdier poetsen en zadelen? Hoe geef je aan wat je wil aan je paard? Uiteraard begint alles bij het zadelmak maken van het paard. Jonge paarden worden niet zadelmak of halstermak geboren, een jong rijdier moet leren hoe het voelt om een halster om het hoofd te hebben, om een zadel op zijn rug te voelen en een ruiter op de rug te hebben. Op onze stal leren we de jonge paarden stap voor stap op een zeer diervriendelijke en rustige manier aan al deze vreemde dingen wennen, zonder hen  bang te maken of te dwingen.

Elke indruk dat een jong paard opdoet, zal bepalen hoe zijn latere leven wordt. Als het zadelmak maken een negatieve ervaring is, zal het paard dit levenslang onthouden en zal hij de mens die hem behandeld en de ruiter op zijn rug nooit meer helemaal vertrouwen. Hij zal nooit een echt team willen vormen en altijd in het achterhoofd houden dat mensen hem geweld kunnen aandoen. Een paard echter, dat op een positieve, rustige manier zadelmak word gemaakt, zal zijn ruiter altijd onvoorwaardelijk vertrouwen en het rijden zal niet alleen voor de mens een plezier vormen, maar ook voor het paard zelf! Reken maar dat dit een wereld van verschil maakt! Een paard dat het leuk vindt om uit te gaan rijden met zijn ruiter, zal voor hem/haar gegarandeerd door het vuur gaan. 

Grondwerk is de training waarbij de ruiter/trainer vanop de grond zijn paard bepaalde oefeningen leert, zoals netjes aan touw en halster meelopen, rustig de weide op- en afgaan, mooi stilstaan bij het poetsen, opzadelen en opstijgen in het zadel enz. Een paard dat zich rustig laat halsteren en netjes stil staat bij het poetsen, is een paard dat je altijd veilig kan verzorgen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen het dier hanteren zonder dat het een gevaar vormt je omver te lopen, op je tenen te gaan staan, je vooruit trekt aan het touw en je uit evenwicht brengt als je wil opstappen. Dit is voor Stal Sunkawakan een absoluut stokpaardje! Wij hebben al 30 jaar ervaring in het hanteren van paard en pony en grondwerktraining en geven onze ervaring graag aan u door! U zal merken dat de grondwerktechnieken die wij u aanleren van toepassing zijn op elk paard, welk ras ook en welke ouderdom ook dat hij heeft. Elk paard blijft zijn leven lang bijleren en kan nieuwe dingen aanleren die het u zoveel makkelijker kunnen maken en dat zal een positieve invloed hebben op de relatie tussen u en het paard!

Paardentaal bestaat uit het gebruiken van de communicatie tussen de paarden onderling, deze te begrijpen, te observeren en door te voeren naar de communicatie tussen u en uw rijdier. Paarden communiceren voornamelijk non-verbaal, maar wel met hun hele lichaam. Iedere oogopslag, het draaien van een oor, het bewegen van de staart, de bewegingen met de lippen... al deze subtiele signalen drukken uit wat een paard voelt nr ervaart op dat moment. Door te leren te communiceren met het paard en te begrijpen wat hij je zegt via deze lichaamssignalen, kunnen we het paard op een positieve manier beïnvloeden. Op onze stal leert u hoe u kunt communiceren met paarden in hun eigen taal en deze taal te gebruiken om de band tussen u en uw rijdier te verbeteren. 

 

Training, grondwerk en paardentaal zijn de 3 pijlers waarop onze filosofie gebaseerd is ivm het omgaan en rijden met paarden. U kan deze bij ons leren om een levenslange band te ontwikkelen met paarden, met de leerpaarden of met uw eigen paard(en). U zal merken dat u het gedrag van het paard zoveel beter zal begrijpen en hierdoor ook veel makkelijker met paarden zal kunnen omgaan. Het aanleren van nieuwe dingen zal zoveel leuker worden, het rijden zal zo'n mooie ervaring worden, zelfs aan wedstrijden deelnemen zal zoveel beter gaan!