ZE ZIJN NIET ALLEMAAL BRAAF!

Hoe goed je je ook voorbereid op het aanschaffen van een paard, het is niet simpel om het bos door de bomen te zien. In alle advertenties staat wel dat het een "doodbraaf" paard is, "schrikt van niks" of "geen stalgebreken". Of dat waar is of niet, moet natuurlijk nog bezien worden! Papier of tegenwoordig, virtueel papier, is zeer geduldig. Dan is er nog de vraag welk soort paard je moet aanschaffen, welk ras je nemen moet? Iedere fokker van een bepaald ras zal het mooiste beeld neerzetten van zijn favoriet ras. Iedere boek over paardenrassen beschrijft elk ras op zijn allermooist en iedere youtube filmpje prijst het ras dat men toont als de absolute topper. Je ziet de ruiters showen, de paarden tonen hun mooiste gangen en hoogste sprongen en paarden in slow motion galopperen aan het eindeloze strand of het machtige groene gras. Allemaal zo mooi! Maar nergens, waar je ook kijkt, zie je de nadelen gesommeerd. Nochtans en het kan een schok voor u zijn, maar het is nochtans echt waar, ze zijn niet allemaal braaf! Elk paard, ongeacht zijn ras en afstamming, heeft een unieke persoonlijkheid. Paarden erven persoonlijkheid mee van de voorouders, doen ervaringen op in hun leven - goede als minder goede en soms zelfs ronduit slechte ervaringen - en deze zullen het paard blijvend tekenen. Dat wil niet zeggen dat een paard niet kan "hertraind" of "heropgevoed" worden, zoals dat heet, maar hou er rekening mee dat in stress situaties altijd het eerst geleerde weer naar boven komt! Hoe goed je een paard ook hertraind, als het paard schrikt of in een nieuwe omgeving komt, of welke stress factoren dan ook ondervind, zal dat paard instinctief en automatisch terugvallen op zijn vroegste ervaringen. Maw, als een paard een goede basis heeft gehad, zal dat paard hierop terugvallen en hebt u geluk, maar als het paard zijn eerste ervaringen gewelddadig zijn geweest, te veel gevergd hebben, gebaseerd waren op wantrouwen... dan hebt u een paard dat in sommige omstandigheden, ondanks alle hertraining, toch zeer onvoorspelbaar kan reageren en misschien zelfs ja, gevaarlijk uit de hoek komen. 

Lees meer »

te dik? te dun?

De meeste mensen willen graag kilootjes verliezen, we vinden ons allemaal snel te dik. Veel vrouwen (en meer en meer mannen ook) lijden hier echt onder. Maar als het op paarden aankomt, hebben we de neiging, zoals met al onze huisdieren, een paard te verkiezen die eigenlijk net te dik is. Paarden met een goede conditie vinden veel mensen vaak te mager, terwijl ook voor paarden hetzelfde geld als voor ons: iedere kilo teveel, werkt in op de spieren, gewrichten, pezen enz. Een paard in goede conditie is een paard dat minder gewicht moet meeslepen in het werk of vrije tijd en dus statistisch bekeken minder gevoelig zal zijn aan kwetsuren en overbelasting. 

Lees meer »

RIJTECHNIEK TIJDENS HET SPRINGEN

Er komt veel kijken bij het springen, veel meer dan je zou denken! Het is niet alles rechtdoor en gààn! De hedendaagse parcours zijn zo geëvolueerd dat je rijtechnisch sterk moet staan en je paard zeer soepel en gymnastisch moet rijden om zonder kleerscheuren - of in dit specifieke geval zonder balken aan te tikken - door het parcours moet komen. Hierbij komt heel veel voorbereiding, training en oefening bij kijken, zowel voor de ruiter als voor het paard. Een paard sla je niet zomaar eventjes over de hindernissen heen, als het paard geen vertrouwen heeft in zijn ruiter en de zelfzekerheid mist, zal het enkel fouten maken en iedere fout word aangerekend. Een goed team moet bestaan uit een kundige, gedisciplineerde ruiter en een paard dat graag onder het zadel werkt, zodat, als je paard een fout maakt, de ruiter het kan oplossen en als de ruiter een fout maakt, het paard je een hoefje toesteekt!  

Lees meer »